Jdi na obsah Jdi na menu
 


Současnost a vize

„Evropa musí růst jako strom, ne být vystavěna jako americký mrakodrap.'

- Otto von Habsburg

 

Téměř všechny země bývalé habsburské monarchie jsou dnes členy EU. Nabízí se však otázka, jsou li skutečně spolu? Evropská unie je jistě dobrá věc, avšak má také své chyby.

 

Státy jako Česko, Slovensko nebo Maďarsko jsou dnes stále vnímány jako Východní Evropa. Z toho se uniká používáním sousloví Střední a Východní Evropa. Podle našeho názoru by měli spolu právě tyto státy spolupracovat. Organizace, jako je V4, jsou bohužel nedostačující, nedokáží spolu blíže spolupracovat, panuje v nich rozkol (například postoj a postup v současné migrační krizi). Navíc Rakousko ani není členem této organizace.

 

Myšlenka na konfederaci středoevropských států pochází již ze začátku 20. století, později ji prosazovala i Zita Habsburská po 2. světové válce.

 

Otázkou je, zda by se do Středoevropské konfederace zařadili i Německo a Polsko, nebo by se omezila jen na země bývalé habsburské monarchie. Na ukázkové mapě je pět ústředních států - České země, Rakousko, Maďarsko, Slovensko a Slovinsko - vyznačeno tmavě zeleně. Další kandidáti jsou označeni světle zelenou barvou. Žlutě jsou naznačeny bývalé okrajové části, které by bylo velmi těžké připojit, protože jsou dnes součástí úplně jiných států (Ukrajina, Rumunsko, Itálie). Kromě Německa a Polska by bylo další možné rozšíření na Balkáně, a to Chorvatsko společně s Bosnou a Hercegovinou.

 

mapa-sek-s-variantami.jpg

 

 

Jak moc by byla taková konfederace spojená, jaká míra suverenity by zůstala, nebo zda by země měly jen společného panovníka, to by mělo vše záležet na občanech. Tak tomu bohužel v historii bylo jen málokdy, třeba Československo vzniklo i zaniklo bez referenda.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář