Jdi na obsah Jdi na menu
 


Císařové a císařovny

 

 

 KAREL I. (1916-1918)charles_i_of_austria.jpg

 

„Rozhodnutí Dohody znamená velké vítězství pro Německo. Malé státy ve střední a jihovýchodní Evropě se s ním budou muset nutně sblížit, protože samy nejsou životaschopné a jejich přirozená hlava a svazek byl Dohodou násilně odstraněn.“

 

„Rakousko bylo rozkouskováno a jeho německy mluvící části postoupeny sousedům... Československo, které má i geograficky velmi nevýhodnou polohu, může být smeteno pouhým závanem větru. Založení této republiky nemá rozumné zdůvodnění – ani etnografické, ani zeměpisně-ekonomické, ani historické... Staré Rakousko mělo nepochybně nedostatky, ale jednotlivé národy v něm požívaly svobod, které nebyly o nic menší než svobody, které dnes zajišťuje menšinám mírová smlouva..."

 

 

 

 

 

 

kaiserin_zita.jpgZITA (1916-1989)*

 

„Jsem proti válce, tak jako každá žena, která raději vidí lidi šťastné než v takovém neštěstí, neboť lidé tolik trpí.

 

„Nemám ráda, když někdo mluví o hladu a utahování opasku u plného stolu.''

 

„Ano, ale já se vás ptám: daří se stejně dobře všem mým národům?'' (odpověď v rozhovoru na větu Rakousko je 70 let po pádu Habsburků jednou z nejbohatších zemí v Evropě)

 

* Oficiálně byla Zita císařovnou do roku 1918, ale ona sama se titulu nikdy nevzdala. Také byla takto zmiňována a někdy i oslovována. Titul chápala jako celoživotní poslání a nikdy se nepřestala zajímat o osud svých zemí.

 

 

 

 

kaiser_franz.jpgFRANTIŠEK JOSEF I. (1848-1916)

 

„Když má člověk proti sobě celý svět a nikde žádného přítele, pak je jen malá vyhlídka na úspěch. Je však třeba se bránit tak dlouho, dokud to jde, konat svou povinnost až do poslední chvíle a nakonec padnout se ctí.'

 

„Ano, to je začátek, ale pak to bude stále horší a horší, a nakonec skončí válka katastrofou.“ (vítězství na začátku 1. sv. v.)

 

Mým hlavním úkolem je chránit mé národy před jejich politiky'

 

Nur selten kommt was besseres nach.' - Jen málokdy přichází něco lepšího.'

 

 

 

 

 

 

 

ALŽBĚTA "SISSI" (1854-1898)320px-erzsebet_kiralyne_photo_1867.jpg

 

Krása je příčinou a účelem všech věcí.''

 

 

Jak mladá jsem kdys byla, bohatá nadějemi! Jak tryskala má síla a svět byl otevřený!"

 

 

 

zdroj obrázků: cs.wikipedia.org

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář