Jdi na obsah Jdi na menu
 


Éra Zity a Otty (1918-2011)

Historie - 3. část - Éra Zity a Otty

 

Zatímco nové státy se potýkaly s prvními problémy (například vyhlášení provincií v Sudetech, Maďaři na jižním Slovensku a další), rodina Karla a Zity byla donucena žít v exilu, protože se úplně nevzdali nároku na trůn (císařovna ho ani nemohla vznést, přesto ji ani o mnoho desítek let později nepustí na pohřeb dcery Adelheid do Rakouska).

 

V Uhrách se stal novým říšským správcem Horthy, který původně chtěl Karla opět jako krále. Postupem času však začal od záměru ustupovat a nakonec při druhém pokusu o restauraci uherské monarchie proti němu postavil Horthy armádu. Rodina nakonec skončila na Madeiře, kde Karel podlehl nemoci v pouhých 34 letech. Zita zůstala sama na výchovu osmi dětí.

 

Zita se snažila vychovat z nejstaršího syna Otty nástupce, proto se učil a i ve stáří rozuměl také česky či maďarsky.

 

Oba manželé i Otto vždy varovali před připojením Rakouska k Německu, což se nakonec v roce 1938 opravdu stalo. Zita s Ottou strávili druhou světovou válku v exilu. V USA se oba setkali s prezidentem Rooseveltem. Po válce se přestěhovala zpět do Evropy, do Rakouska jí však byl stále vstup zakázán. Téměř všechny země habsburské monarchie skončily ve Východním bloku, jen Rakousko bylo neutrální a spíše prozápadní.

 

Otto se nikdy nesmířil se stanovením "železné opony". Jako dlouholetý člen Evropského parlamentu napomůže budoucímu rozšíření EU na východ. Vstup do Rakouska je mu povolen až v roce 1966 (už v roce 1961 se vzdal nároku na trůn), Zitě je nadále vstup zakázan.

 

„Když se člověk ohlédne za posledními osmi desetiletími, pak vidí, že mnohé mohl udělat jinak, než udělal, neboť přirozeně nemohl tušit, jakým směrem se bude vývoj ubírat. Jak my, tak i jiní jsme udělali mnoho chyb, ale nikdy při tom nechyběla dobrá vůle.“ - Zita

 

I díky iniciativě španělského krále se mohla vrátit po 63 letech 17.8.1982 do Rakouska. Všechny její návštěvy vyvolávaly obrovský zájem. Zita zemřela v roce 1989, těsně před pádem železné opony. Byla - na rozdíl od manžela - pohřbena do Kapucínské krypty.

 

Zita už se sametové revoluce nedočkala, ale Otto navštěvoval české země i ve vysokém věku. Zemřel v roce 2011 v 98 letech.

 

Většina států habsburské monarchie (kromě okrajových částí) se stala členy EU.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář